Úvod arrow Zpravodaj arrow Projektory zlevňují
Projektory zlevňují PDF Tisk E-mail
Napsal Vancak Petr   
benq_w100Technické okénko pro uživatele, kteří chtějí v domácích podmínkách kvalitně prezentovat svá díla a také sledovat filmy z DVD, počítače nebo televize. Zkušenosti s přístrojem BENQ W100. Vedle plazmové a LCD televize je videoprojektor třetí možnost, jak přinést divákovi do obývacího pokoje opravdu dobrý obraz.

Cena zařízení, která byla až dosud u projektorů citelně na překážku, překvapivě klesá. Slušný projektor dnes pořídíte okolo 15 000 Kč. Pokud máte k dispozici vzdálenost alespoň tři metry, v honbě za úhlopříčkou porážíte s šedesáti palci "plazmy" i LCDéčka při stejném, ne-li lepším zobrazení. A ještě vám zbude na plátno, nemáte-li slušnou bílou zeď. Sledujete převážně filmy v poměru 16:9 ? Doporučuji široký čip a obraz bez černých pruhů nahoře a dole.

Přístroj BENQ W100 jsem pořídil za 14.500 Kč (březen 2007). Jde o "výběhový" loňský model, ale snad právě proto se mi zdá jeho poměr cena/výkon nápadně výhodná. Nákupem získáte univerzální projektor, který "umí" i HDTV rozlišení (1080i přes komponentní YPbPr vstup, resp. SXGA 1280x1024 pro PC). Primárně je určen pro širokoúhlou projekci DVD, ale skvěle zastane i projekci z kamery, počítače nebo SET-TOP-BOXu. Přepnutí formátu 16:9 a 4:3 je samozřejmostí na jedno stisknutí tlačítka, řada dalších parametrů umožňuje "vyhrát" si snad se vším, co vás napadne, od jasu přes převrácený obraz až k eko-módu. Manuál má 50 stran. Za pozornost stojí funkce OFFSET - projektor nepromítá přímo v ose objektivu, ale "šikmo nad sebe". S tím je nutné počítat zejména při umístění pod strop. Přístroj otočíte vzhůru nohama (nakonec úchyty pro držák výrobce umístil právě na "břicho").

Při projekci v sále na vzdálenost cca pět metrů i zkušení videoamatéři ocenili brilanci a kresbu obrazu z promítaných DVD, plánujeme prakticky odzkoušet HDTV projekci z videokamery.
Aktualizováno ( Sobota, 09 únor 2008 )
 
< Předch.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.