Úvod arrow Členové arrow Bývalí arrow Dvě smutné zprávy
Dvě smutné zprávy PDF Tisk E-mail
Napsal Tomas   

Přátelé filmu, fotografie... a ostatní....


Rozloučení s Helenou

Rozloučení s Helenou 1 Jen velmi těžko se nám loučí s naší milou, usměvavou a vlastně poslední pravidelně navštěvující členkou videoklubu ČKK.

Paní

Helenou Hofmanovou,

která nás opustila s Covidem

ve věku 76 let

Uměla se vždy postarat o občerstvení při význačných klubových večerech a byla stále po boku svému manželovi Pavlu Hofmanovi. Uměla vzít do ruky stejně dobře vařečku i filmovou kameru. Pavlovi byla oporou i ve věcech počítačových a zároveň měli společný koníček – natáčení filmových záběrů na jejich společných cestách.

 

Rozloučení s Helenou 2

Pracovala stále v mateřské školce, kde ji měli všichni velmi rádi. Ti jí také vzdali hold malým pietním místem s tichou vzpomínkou před školkou na Praze 4 - Michle.


S Helenou se tiše loučíme i my - zanícení filmaři a jakmile to bude možné, uspořádáme vzpomínkovou projekci v prostorách videoklubu ČKK Pod Juliskou.


Pavlovi držíme místo v první řadě a doufáme, že v sobě nalezne sílu na zpracování mnoha filmového materiálu, který společně se ženou natočili, tak aby jej mohl prezentovat na našich filmových večerech.

Rozloučení s Helenou 3

 


 






Druhá smutná zpráva


Večer Honzy Krafnetra 1

   Musíme vám také oznámit druhou smutnou zprávu. Navždy nás 7. 3. 2021 opustil Honza Krafnetr, velký fanda do filmu a fotografie.  Do ČKK vždy přicházel tiše a byl nejen vděčným divákem, ale i fundovaným kritikem.


Ze své původní profese truhláře na Barrandově přešel pracovat do skladu a následně dělal promítače jak na Barrandově, tak později v Národním technickém muzeu.


Známý tvůrce amatérských filmů Pavel Dražan (dnes režisér v ČT) si pro něj našel často roli ve svých na soutěžích oceňovaných filmech a později s ním pokračoval i profesionální verzí svého úspěšného titulu Jarmareční bouda (viz trailer https://youtu.be/HYGon7LhYEE).


Večer Honzy Krafnetra 2


Obdobně si vybavíme klip skupiny Žlutý pes z roku 1998 s názvem Veselka (na YouTube https://youtu.be/kSwtBKCJXBA), kde vedle Ondřeje Hejmy náš Honzík exceluje spolu se svou družkou Barbarou Ježkovou (básnířkou a spisovatelkou), která mu udávala i v životě směr. Po její smrti před 15 lety  Honza Krafi své zájmy o film a fotografii neztratil, ale mnozí kolem říkali : „To už není on“.  Neuměl žít podle pravidel „normálního žití“ ....vždy si s lecčehos nedělal „velkou hlavu“ a jeho „lehkost bytí“ převažovala  nad  jeho existenčními starostmi. Nicméně jeho osoba, pak zaujala dalšího kamaráda z ČKK Milana Haškovce natolik, že se náš herec Honza objevoval v jeho veselých filmových hříčkách téměř pravidelně.


Večer Honzy Krafnetra 7 Večer Honzy Krafnetra 6

Ostatně i jiní tvůrci se přidali. Jeho herectví - neherectví využil rovněž i Vladimír Franče. S Petrem Buňatou spolupracoval zejména svým námětem na filmu Doteky stínů, ve kterém hraje Vladimír Franče. Film byl oceněn na řadě soutěží.


Již s námi tento na první pohled ošumtělý chlapík s veselýma očima na pivo Pod Julisku nezajde... Také nám už neobjasní  jak funguje vesmír, nebo evropská organizace pro jaderný výzkum CERN ....ano, jedině on Einsteinovu teorii relativity dokázal vysvětlit tak, že to pochopil každý, ostatně setkal se někdo z vás s někým, kdo znal Mendělejevovu tabulku prvků nazpaměť a ještě k tomu s nimi uměl ve vzorcích pracovat... Jeden jeho spolužák z gymplu (který si oba dodělávali  večerně) potvrdil, že v chemii, fyzice i matematice byl náš Honza hvězdou. Své znalosti sice ani v zaměstnání ani v životě nedokázal uplatnit, ale přiznejme si, kdo z nás je dokonalý.

Večer Honzy Krafnetra 12 Večer Honzy Krafnetra 14
Aktualizováno ( Čtvrtek, 27 květen 2021 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.