Úvod arrow Zpravodaj arrow Rus, který miloval Česko
Rus, který miloval Česko PDF Tisk E-mail
Napsal Milan Haškovec   

Když před lety přišel na naší schůzku v ČKK Praha pan Igor Goryunov, koukali jsme na něho s otázkou, co tady ten člověk chce. Mluvil lámaně česky se silným ruským přízvukem a málokdo pochopil na co se ptá.

Jenže neuplynul ani rok a Igor přinesl film, nad kterým se tajil dech. Nebál se experimentovat, naučil se pracovat se zeleným pozadím, vytvářel filmy hrané nebo loutkové a dokonce vše co se naučil, kombinoval dohromady. Leckterým členům poklesla brada.

Když pak začal vyhrávat různé soutěže, dokonce mezinárodní, bylo všem jasné, že máme v klubu zdatného filmaře. Ale jak už to tak bývá, lidská závist a fakt, že pocházel z Ruska, učinila své.

Igor nezměrně miloval Česko. Miloval Hašlera, Hegerovou, Pilarku i celý Semafor. Znal republiku mnohem lépe než kdejaký Čech. Celou ji projel na kole i se svou ženou Elenou. Studoval naši historii, získal naše občanství, které je spojeno s dokonalou znalosti českého jazyka. Když však viděl některé nespravedlnosti (možná právem, možná ne), rozloučil se s klubem a odešel. Jeho ruská hrdost mu to přikazovala.

Bohužel se stalo, že tento vzácný člověk, taky můj kamarád, zemřel v 58 letech, tedy mlád. Dnes 22.3.2018 jsme  se s ním rozloučili v krematoriu v Motole. Smuteční obřad proběhl důstojně za zvuků anglických písní a jako poslední zazněla česká hymna. Ano, naše hymna, protože to byl  Rus, který miloval Česko.

Vašek Fořt

Pozn.: Foto viz FOTOGALERIE

Aktualizováno ( Čtvrtek, 20 září 2018 )
 
Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.