Úvod arrow Členové arrow Bývalí arrow Růžičková Alice
Růžičková Alice PDF Tisk E-mail
Napsal Administrator   
 
Narozena:   
Bydliště:  Praha 
Telefon:   
E-mail:  


Amatérský film  Dokument bývalé amatérky, nyní profesionální filmařky Alice Růžičkové mapující tvorbu svých kolegů - Č. Zahradníčka, Z. Junka, P. Bárty, R. Mihle, P. Dražana, P. Marka a dalších (1998).Mezi amatérské filmy nepatří pouze snímky rodinné selanky či naivní filmové hříčky, nýbrž jde o svébytný způsob osobní seberealizace, který není zatížen rutinním schematismem, těžkopádností a nákladností procesu filmové výroby. I amatérské hnutí, stejně jako profesionální filmová tvorba u nás, bylo ovlivněno avantgardou v letech třicátých, mělo svou "novou vlnu" na přelomu let sedmdesátných a dnes se potýká s ekonomicko-estetickým problémem, zda natáčet na filmovou surovinu či na video.

65letou tradici amatérského hnutí nám přiblíží pestré spektrum ukázek z děl našich nejznámějších autorů - Čeňka Zahradníčka, Jaroslava Mencla, Milana Kazdy, Zdeňka Junka, Jana Berana, Bedřicha Pricla, Rudolfa Mihleho, Ivana Tatíčka, Pavla Bárty, Pavla Dražana, Emila Kubiše či Pavla Marka.

Od samotných autorů se dozvíme o jejich současných tvůrčích motivacích a problémech. Nahlédneme též do klubů a sdružení filmových amatérů, i do jejich domácích "filmových studií a laboratoří". Budeme svědky zapálené výměny názorů mezi tvůrci a porotci z řad profesionálů na festivalu amatérských filmů PAF ´98. A navštívíme též dílnu vynálezce dr. Jiřího Rentze, bez jehož patentu na výrobu zvukové magnetické stopy si český amatérský film nelze vůbec představit.

Kamera a střih Martin Čihák, režie Alice Růžičková.
Stopáž: 59 minut – Rok výroby: 1998 –
Pořad připravil Archiv a programové fondy
Žánr:
Magazín 
Seznam natočených filmů

Indiáni - experiment, 1 min., (1998)

Pošťák - hraný, 6 min., (1995)

Pouť - reportáž, 8 min., (1994)

Jak založit soukromou školu - dokument, 35 min., (1993)
Aktualizováno ( Středa, 23 březen 2011 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.