Úvod arrow Členové arrow Bývalí arrow Přeučil František
Přeučil František PDF Tisk E-mail
Napsal Administrator   
preucil 
Narozen:  30.7.1926 - 12.4.2002
Bydliště: 
Telefon:   
E-mail:  
Čestný člen od 18.6.2001

Původním povoláním profesionální fotograf. Nafotil spousty hradů, zámků a dalších památných budov v republice. Vydával velké a výpravné foto publikace o těchto lokalitách.

Amatérsky filmoval od konce padesátých let, kdy se také stal členem ČKK. Točil hlavně filmy rodinné.

Koncem osmdesátých let, kdy šel do důchodu, koupil si videokameru a začal hodně cestovat. Na svých cestách natočil desítky hodin videomateriálu, z kterého pak zpracovával cestopisné filmy na soutěže. Nebyl pro něj problém ročně několikrát vyjet na nějaký výlet do ciziny. Dá se říct, že projel snad celý svět. Určitě, a to byl i jeho sen, který si splnil, navštívil všechny obydlené světadíly-Evropu,Asii,Afriku,Ameriku i Austrálii.   

 

Protože z dob své profesionální činnosti měl hodně známých po různých vydavatelstvích, vozil na své cesty po světě i fotoaparát. Vedle videa, nadělal desítky fotografií, které pak výhodně prodal a měl na další cestu do ciziny.


Tak jak jsem ho vyfotil v roce 2001 ve Svitavách, tak vyzbrojen jezdil po světě. V tašce měl dost těžký profi fotoaparát a další potřebné věci pro foto i video. Jen jednou mě požádal, když jsme spolu byli na výletě někde v Kanadě, abych mu tašku chvíli nesl. Taška byla tak strašně těžká, že jsem mu ji za chvíli rychle vracel, ať si ji nese sám. Já bych se s ní nikdy takhle netahal, ale Franta ji nosil pořád, ať to bylo v Kanadě nebo v tropech. Byl to od něj velmi obdivuhodný výkon. A to teprve až ke konci jeho života jsem se dozvěděl, že je už dlouhá léta dost vážně nemocen na srdce.


Také prý umřel 5 minut před operací srdce. /Tato informace je od Zdeny Vostárkové./

Čestný člen ČKK od 18.6.2001

   narozen 30. VII.1926 v Borovce, okres Benešov, absolvent průmyslové školy grafické v Praze - obor výtvarná fotografie. Povoláním  výtvarník, členem Českého klubu kinoamatérů od r. 1956. Seniorem klubu se stal vítězným filmem  Strejda hastrman v roce 1958. Vytvářel vesměs rodinné hrané filmy jako V zasnění svátečního večera, Mezi povinností a hrou, Na propustce, Moje vlásky a jiné na filmu Standart 8. Oceněný film Protože jsi člověk byl předveden na okresní  soutěži.Na film super 8 natočil filmy Tobě růže, Poslední dovolená, Lovec, Fotografista a další. Význačnější díla jsou na videu, jo to několik desítek videoprogramů, z nichž některé byly oceněny na celostních soutěžích. Film Voda získal pohár města Mohelnice. Zajímavé jsou i videa z cest.František Přeučil zemřel v roce 2001.       
Seznam natočených filmů

Lidé - dokument, 3 min., (1993)

Obsluha mírná - hraný, 6 min., (1992)

Rok v Divoké Šárce - dokument, 14 min., (2001)

Škola mých snů - reportáž, 14 min., (2001)

Voda - dokument, 4 min., (1992)

Vyhraná sázka - hraný, 10 min., (1992)
Aktualizováno ( Sobota, 01 červen 2013 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.