Úvod arrow Členové arrow Bývalí arrow Pricl Bedřich
Pricl Bedřich PDF Tisk E-mail
Napsal Administrator   
pricl 
Narozen:  8.4.1911 - 2.2.2000 
Bydliště: 
Telefon:   
E-mail:  
Čestný člen od 8.4.1999

Začal točit už před válkou, ale pouze filmy rodinné. V roce 1970, kdy šel do důchodu začal chodit do klubu a začal točit filmy hlavně pro soutěže. Jeho hlavním tématem, byla zanikající stará Praha a následná nová výstavba. S komentářem mu pomáhal František Šmíd, on jemu zase s hudbou a technikou. Filmy Bedřich Pricla získávaly na všech soutěžích nejvyšší ocenění. Několik jeho nejznámější filmů – Loučení s Andělem,film o demolici domů na křižovatce Anděl na Smíchově. Bylo to nutné? -  film o demolici nádraží Těšnov. Zámek Troja – film o rekonstrukci tohoto pražského zámku. Barrandovský most – film o stavbě tohoto mostu.

 

Čestný člen ČKK od 8.4.1999


Seznam natočených filmů


Zemřel 2. února 2000 ve věku nedožitých 89 let. Byl to hodný a přátelský člověk - člověk, který prošel prostými začátky různých zaměstnání vesměs v oblasti Zlíchova, jeho rodného města na okraji Prahy. Ale jeho láskou byla hudba a později - až do konce života - také amatérský film. Jeden čas si také pořídil amatérskou krátkovlnnou vysílačku a jejím prostřednictvím navazoval spojení s mnoha amatéry z celého světa. Tuto náročnou činnost ukončil zákaz amatérského vysílání v době německé okupace.

Vytvořil si také malou hudební skupinu, se kterou hrával nejen v Praze, ale i v Německu a řadu let "sezónně" také ve Finsku.

Těchto pár řádek představuje pouze vzpomínky, jak si je pamatuji z našich přemnohých přestávkových sedánek při práci se zpracováním jeho filmů.

Seznámil jsem se s ním v roce 1970 či 1971 v Českém klubu kinoamatérů. A od té doby přestal pro mne být panem Bedřichem Priclem, ale Bédou, mým výborným přítelem. A od této doby mohu celkem spolehlivě hovořit o jeho filmařské práci.

Začal už o hodně dřív, když amatérské filmování bylo ještě v začátcích. Z toho období znám pár jeho rodinných šotů.

Jeho, dalo by se říci, vážné filmování, dalo vyniknout řadě filmů, jejichž vysoká hodnota je dokumentována i tím, že některé z nich jsou dnes uloženy v depozitáři NFA - Národního filmového archivu. Jmenujme alespoň některé filmy z jeho rozsáhlé tvorby:
 - Pohádkový zámek - historie zámku v Žinkovech u Nepomuku,
 - Loučení s Andělem - je Bédův špičkový film o historii a konci slavné křižovatky "U Anděla" na Smíchově,
 - Malostranská (rozuměj stanice metra),
 - Romantické Hlubočepy,
 - Zlíchov minulosti - film, jehož význam ještě vzroste, až bude po dvou letech dokončena rekonstrukce dopravního systému této oblasti,
 - Pražské rotundy,
 - Velká rekonstrukce - o rekonstrukci Trojského zámku,
 - Bylo to nutné? - o zbourání nádraží na Těšnově, - přesný název mně unikl u filmů: o rekonstrukci lanové dráhy na Petřín, o stavbě mostu pod Barrandovem a u dalších.

Kvalitu jeho filmů umocňuje ještě fakt, že si jako muzikant dovedl najít ve svém hudebním archivu vždy citlivě hudbu vhodnou pro daný námět.

Co říci na závěr? Béda už není mezi námi. Jeho odchodu želí nejen všichni jeho kluboví kolegové, ale bude ho litovat i mnoho těch amatérů, kteří ho poznali na řadě soutěží po celé republice jako tvůrce filmů, které "to" velmi často vyhrávaly.

František Šmíd (převzato z časopisu ČAS VIDEA 1/2000)
Aktualizováno ( Úterý, 15 březen 2011 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.