Úvod arrow Zpravodaj arrow Workshop natáčení s DSLR
Workshop natáčení s DSLR PDF Tisk E-mail
Napsal Vancak Petr   

Začínáte natáčet zrcadlovkou - a nemusí to být zrovna Nikon - ?



Jestli ne, možná byste o tom měli začít uvažovat.

Firma Megapixel nabídla zdarma účast na workshopu dne 30.5.2015.

Zástupce firmy Nikon Filip Barták zde stručně uvedl problematiku natáčení videa zrcadlovkou a samozřejmě i nejnovější produkty Nikon, vhodné pro video.

Z obecných informací, které zazněly, jsem si plný dojmů ( možná se k nim ještě vrátím podrobněji ) odnesl "jednu dobrou a jednu špatnou zprávu".

Začněme tou špatnou:
Kamerám "ručkám", které jsme si jako amatéři tak oblíbili a nejvíce je používáme, pomalu ( což je ve světě elektroniky zatraceně relativní pojem) odzvání.
Zdola je neúprosně válcují kompaktní fotoaparáty a chytré mobily, jejichž full HD video plně postačí nárokům rodinné dovolené i něčeho o chlup náročnějšího.
Pro aktivní filmaře jsou tu sportovní kamery s vlajkovou GoPro, která na přilbě, na lyžích nebo kdekoli jinde zvládne brilantní full HD záznam plně automaticky, a ještě efektně zpomalený, chceme-li.

A z horních pater profesionální tvorby přichází ta dobrá zpráva - i dnešní low-endové zrcadlovky se setovými objektivy zvládnou velmi profesionálně vyhlížející video, o jakém se nám ještě nedávno mohlo buď jen zdát, nebo se dalo pořídit profi technikou v řádu stovek tisíc a víc.

Zrcadlovkami Nikon byl natočen a v kinech promítán celovečerní film ( Pojedeme k moři, J.Mádl ).
My, kterým stačí rozlišení 1080 řádků, nepotřebujeme pro domácí a klubové projekce nic lepšího ( na otázku, kolik lidí má doma 4K televizor, se zvedly dvě ruce. Na otázku, co si na nich pouští, bylo ticho. Tedy kromě prohlížení fotografií ).

Dnes není problém, aby bylo video pěkně ostré - to už je každé. Nyní jde o to, aby bylo ostré jen tam, kde chceme.
Díky novým čipům a procesorům není zásadní problém se světelností - spíše naopak, je problém, jak zkrotit příliš světla při odcloněném objektivu, který tak krásně rozmaže pozadí.

Se zrcadlovkou, vybavenou desítkami funkcí, se vrací poučeným amatérským tvůrcům kreativita, možnost ( a dlužno podotknout i povinnost ) promyslet záběr, vyhrát si s nastavením a mít proces natáčení opět "plně" ve svých rukou.
Stylem tvorby se tak obloukem vracíme zpátky ke stylu profesionálních filmařů.

Otázkou diskuze (zdaleka ne jedinou) je například ostření - vyžadujeme sice po výrobcích  stále rychlejší a dokonalejší automatiky, ale na druhou stranu je tu stále snazší možnost ostřit si ručně, a mít tak rovinu ostrosti plně pod kontrolou. 
Při záznamu pohybu můžeme kouzlit s rychlostí závěrky po libosti ( s přihlédnutím k omezením lidského oka, ovšem).
Dlužno podotknout, že pro zpohodlnělého až líného točiče spoléhajícího na automatiku tudy asi cesta nepovede.
Kromě jiného se foťák při natáčení drží nepohodlně, a  nikdo použitelně klidný záběr
dlouho neudrží - což je někdy skoro lépe.
Pro ty ostatní lze chápat sytém DSLR jako stavebnici, kde si každý pořídí nesčetné doplňky podle svých potřeb a podle své kapsy.
Vedle řady steadycamů, opěrek, o stativech a výměnných objektivech nemluvě, jsou tu slidery, jeřáby, drony, kukry, externí monitory a tisíce dalších více či méně zdařilých a užitečných udělátek, kde si kameraman může postavit stroj k obrazu svému.

A na závěr "drb" ze světa : víte, co kupují četné redakce svým novinářům a zpravodajcům ze všech koutů světa na reportáže ? Ano, digitální zrcadlovky. Je to skladné, levné a nenápadné řešení, jak získat obrazovou informaci, která se i hýbe a mluví :-).

5/2015 PV

http://www.megapixel.cz/jak-na-video-se-zrcadlovkami-nikon
Aktualizováno ( Sobota, 30 květen 2015 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.