Úvod arrow Členové arrow Bývalí arrow Matěna Miloslav
Matěna Miloslav PDF Tisk E-mail
Napsal Administrator   
matena 
Narozen:  20.11.1916 - 30.8.1996  
Bydliště: 
Telefon:   
E-mail:  

Seznam natočených filmů


Členem klubu od roku 1938. Chtěl natáčet hlavně hrané filmy a pár jich také natočil. Pamatuji si, že v jednom filmu mu hlavní roli hrál tehdy neznámý herec Vladimír Ráž. V devadesátých letech tento film přepsaný na video promítal M. Matěna v klubu. Projekce a besedy o tomto filmu se zúčastnil sám, už starý a slavný herec Vladimír Ráž.

Miroslav Matěna byl sedmým předsedou ČKK, od roku 1982 do roku 1987. Jak k tomu došlo, že se stal předsedou ČKK?

Dnes, když chcete vydat nějaký klubový Zpravodaj, je to bez problému. Sednete k počítači, napíšete, vytisknete třeba 100x, a můžete rozdávat nejnovější zprávy nejen členům klubu. Za socializmu to ale tak snadné nebylo. Papír byl na příděl, nedokonalé stroje na tisk byly pod přísnou kontrolou zvláštního oddělení příslušné organizace. ČKK byl součásti závodního klubu ROH při ministerstvu vnitřního obchodu. Takže tisknout klubový Zpravodaj nebyl takový problém. Vedoucím šéfredaktorem byl v osmdesátých létech, tehdejším předsedou Václavem Havlíkem, pověřen člen klubu Jaroslav Pokorný. Ten napsal do klubového Zpravodaje zprávu, že na soutěži hraných amatérských filmů, v Praze - Ďáblicích, došlo k manipulaci s výsledky soutěže. To však nebyla pravda. Tuto soutěž po několik let pořádal dnes už neexistující, pražský klub Studio 8 se sídlem v Praze-Ďáblicích. ČKK se Studiu 8 omluvil. To byl však ale už poslední hřebík do problémů, které svým chováním Jaroslav Pokorný v klubu způsobil. To co dál budu psát, znám jen z ústního povídání bývalých členů, kteří s ním přišli do styku a znali všechny okolnosti. Jaroslav Pokorný byl původním povoláním policajt, jinak když o něm někdo mluvil, nenazval ho jinak než estébák.

Své bývalé pracovní metody zaváděl i v klubu. Nahrával si telefonní hovory když telefonoval se členy, intrikoval, udával a asi chtěl pomocí těchto policejních metod, sesadit z funkce předsedu V.Havlíka a stát se sám předsedou klubu. Naštěstí ve vyšších funkcích na ministerstvu obchodu seděli rozumní lidé a nebo možná tušili, že by pan Pokorný byl i ve funkci předsedy ČKK pro ně nebezpečný. Proto jedno pondělí, když jsme přišli do klubu, bylo nám oznámeno, že činnost ČKK se ruší a klub se rozpouští. Ve středu jsem ale už měl v poště dopis, kde mě závodní výbor ROH pracovníků obchodu oznamuje, že založili při ROH filmový kroužek, do jehož řad jsem zván. Tímto způsobem byli pozvání do klubu všichni ostatní slušní členové ČKK. Tímto tahem se elegantně ROH zbavilo neslušných lidí a ČKK mohl pod jiným jménem dál fungovat. Jediná podmínka byla, že klub už nepovede Václav Havlík a nový předseda klubu musí být straník, člen KSČ. Takovým člověkem byl právě Miroslav Matěna, dlouholetý člen klubu. Pan Matěna byl velmi slušný a dobrý člověk. Ve straně byl zřejmě kvůli svému zaměstnání. Pracoval v nějaké vedoucí funkci, ve státní tiskárně.

Pavel Vrbata
Aktualizováno ( Úterý, 15 březen 2011 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.