Úvod arrow Zpravodaj arrow 3.6.2013 Autorský večer Zdeňka Kopky.
3.6.2013 Autorský večer Zdeňka Kopky. PDF Tisk E-mail
Napsal JAN KRAFNETR   
02_2

Už víc jak dva dny řádí v celých Čechách velká voda. V Praze od včerejší noci nejezdí metro, tramvaje jezdí po objížďkách.  Takže si Zdeněk Kopka i Pavel Vrbata mysleli, že budou dnes v klubu sami dva.


Bohužel do 18,45 hod. to tak vypadalo. Mimo těchto dvou dorazili do klubu ještě pan Ivan Kocum a Anina Šilingerová. Už se začali dohadovat, jestli místo promítání  nepůjdou do hospody, nebo si raději otevřou láhev vína přímo v klubovně.

Když ale otevřeli láhev, najednou se do sálu přiřítilo dalších osm členů.

Takže po přípitku všech přítomných a po gratulaci k nekulatým narozeninám autora dnešního večera začalo promítání. I když dnes nedorazil promítač Milan Haškovec, tak to nevadilo. Vrátil se nám z daleké, několikatýdenní turistické cesty po Iránu, druhý promítač, Petr Vančák.

Autor dnešního večera, Zdeněk Kopka je našim, tradičně oblíbeným průvodcem, téměř každého klubového večera. Své filmařské curriculum nám odříkal z plátna. Ze záznamu, který v roce 1999 pořídil Ruda Mihle.

Zdeněk Kopka pracoval v Meoptě na konstrukci kamer i projektorů a pak 30 let na FAMU.

Podílel se na dokumentu o pomoci našich entomologů v Iráku. Ti zde pomáhali místním v jejich boji proti sarančatům.

V roce 1960 natočil instruktážní film o zařízení SYNCHROKORD, jehož byl také spolutvůrcem. Tento přístroj zajišťoval při nahrávání 16 mm filmu synchronní zvuk k obrazu. Toto zařízení levně a dokonale nahradilo drahá profesionální zařízení. Koupila ho ale firma Philips. Náš stát toto zařízení nedokázal využít.

Následovala reportáž ze soutěže UNICA, která se konala v roce 1966, v Mariánských Lázních. Reportáž byla natočena s použitím přístroje SYNCHROKORD.

Dalším promítaným filmem byla video-reportáž z minulého roku, z návštěvy autora na chatě našeho bývalého člena Přemka Schönbacha.  Bohužel, šest dní po této návštěvě, Přemek umírá.

Večer Zdeněk Kopka zakončil sestřihem záběrů svých kamarádů z ČKK. Film pojmenoval Kamarádi z klubu.

 

Po tomto poblahopřál ještě jednou autorovi předseda klubu a poděkoval Zdeňkovi za velmi příjemný a zajímavý filmový večer.

Sepsal Jan Krafnetr  

Aktualizováno ( Úterý, 02 červenec 2013 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.