Úvod arrow Zpravodaj arrow 13.5.2013 Autorský večer Josefa Jíši.
13.5.2013 Autorský večer Josefa Jíši. PDF Tisk E-mail
Napsal Pavel Vrbata   

Autorský večer jsme mimořádně začali přípitkem. Červeného i bílého vína donesl Pepa víc než dost, takže na oficielní začátek jsme si museli chvíli počkat.


Sešlo se nás 17 členů.  Chyběl pouze Zdeněk Kopka, který byl v Ostravě, v televizi NOE, kde natáčel pořad Klapka se Zdeňkem Kopkou. Jak probíhala cesta a hlavně natáčení napíše, takže se podrobnosti dozvíte co nejdříve.

 

Po delším přípitku začal Pepa Jíša se svoji přednáškou.

 

Vyprávěl o : úpravách  hudební stopy ve střihovém programu na začátku a konci filmu, při změně skladby v průběhu filmu a střihu obrazu tak, aby předcházel začátku fráze nebo rytmickému důrazu ve zvuku.

 

Dále na přání Táni Ledinské jsme probírali možnosti natáčení zvuků ptáků v přírodě za použití externího nahrávače, který je předem vložen do blízkosti hnízda, nebo použití vysoce směrového mikrofonu a také mikrofonu umístěného v ohnisku paraboly, třeba od satelitního příjmu TV. Táně byly nakonec půjčeny profi CD se zvuky ptáků z přírody. Pro případné zájemce je možnost si potřebné zvuky okopírovat.

 

Probírali jsme použití vhodných mikrofonů k nahrávání v různém prostředí.

Dynamické na snímání zblízka v hlučném prostředí, kondenzátorové nebo častěji elektretové ke snímání celku i z dálky, klopové na monolog. Napájení elektretových mikrofonů u našeho použití. Přenos zvuku pomocí vysílačky a přijímačky do kamery nebo použití externího nahrávače a synchronizaci zvuku s reálným z kamery ve střižně.

 

Vše velmi obecně, ke směrovým charakteristikám, fantomovému napájení u profi mikrofonů jsme se již z časových důvodů nedostali.

 

Podívali jsme se na dva filmy s preferencí zvuku proti obrazu.

Jeden s ukázkou orchestru na Staroměstském náměstí s předem nahranou hudební pětiminutovou skladbou ve studiu, na kterou byl ve střižně napasován synchronní obraz z jedné kamery snímající obrazy z prostředí a produkce orchestru po dobu dvou hodin tak, aby byl zvuk ve filmu souvislý a film vypadal jako záznam jediné skladby v průběhu 5 minut..

 

Druhý film ze záznamu koncertu sboru z Muzea hudby z pěti různých kamer s různým nastavením formátu obrazu pomocí pohyblivých proměnných rámečků, ve kterých se objevují synchronní záběry z různých úhlú.

 

Byl to velmi poučný večer a myslím, že si na podobná témata, na podzim nějaký večer připravíme.

 

Aktualizováno ( Úterý, 21 květen 2013 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.