Úvod arrow Zpravodaj arrow 3. 11. 2012 BFA
3. 11. 2012 BFA PDF Tisk E-mail
Napsal JAN KRAFNETR   

Benátky filmových amatérů 2012.

Tak jsme letošním ročníkem vstoupili do druhé padesátky soutěže.  Dožije se stovky??  Z účastníků letošní soutěže se to nebude týkat nikoho. Taktéž se neodvážím předvídat podobu ČKK v roce 2061.


Když soutěž začínala v minulém století, tak sídlila v dřevěném domku u řeky. Bylo to školící středisko firmy Karborundum. Tehdy ještě soutěžily úzké filmy. Ubytovna byla přes řeku. S nádražím autobusů v jedné rovině.

V 21. století na dohled od zámku. Ten je dominantou kraje. Z jeho věže vidíme daleko do kraje. Nikoliv do budoucnosti.

 Není důležité, zda 100. ročník bude promítán ve 3D, ani zda budou amatéři točit hologramy. / Pokud nám to EU nezakáže./  Mám katalog dokazující, že 30. ročník byl občas i společensky kritický. To v novém století trochu chybí. Tento problém nesouvisí s technologií. Celuloid za nic nemůže. Spíš to souvisí s věkovým průměrem autorů. Dokumenty Rudolfa Mihleho bývaly zakazovány celkem často. O kom by to šlo říct dnes?? Jistě, máme svobodu.  Znamená to, že kritické slovo je plácnutím do vody?

Nejde o to, jak vysoký je kopec  na němž se soutěž koná, nýbrž o to, kolika lidem bude stát za to, na něj vylézt.

Musíme ocenit péči, kterou Benátky nad Jizerou věnují soutěži amatérů. Navzdory stále menší podpoře státu ji udržuji v dobře naolejovaném chodu. Letos ze seznamu sponzorů vypadl cukrovar.  Autoři si tak museli osladit život alespoň vzájemným setkáním. 

V příštím roce prý pořadatel zajistí i větší plátno i nové prostory. Statečné rozhodnutí! V dnešní finanční situaci logicky by to mělo znamenat i mnohem lepší projekci.  Letošní projekce nebyla bohužel na správné úrovni.  

Štafetu závodního kroužku firmy Karborundum, tak město hrdě nese do třetího tisíciletí. V místním muzeu jsme mohli vidět, že takto šikovní lidé zde sídlí již od 13. Století. Jméno šlechtice, který Benátky založil najdete na internetu. Výsledky soutěže také.

A kdo internet nemá, ať na ten 52. ročník přijede osobně. Určitě nebude litovat.

Zapsal Jan Krafnetr,

Foto ve FOTOGALERII  Milan Haškovec

Aktualizováno ( Sobota, 24 leden 2015 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.