Úvod arrow Zpravodaj arrow 15.10.2012 Autorský večer Jaroslava Kolčavy.
15.10.2012 Autorský večer Jaroslava Kolčavy. PDF Tisk E-mail
Napsal Petr Vančák   

V tento večer jsme měli příležitost nakouknout do dílny našeho nového člena Jaroslava Kolčavy.

Je to klasik amatér ze „staré školy“, pamatující klasický osmičkový film i nástup videa, zprvu analogového. Točí od sedmdesátých let minulého století, prošel si řádně kolečkem žánrů a svoji parketu – tedy alespoň jednu svou oblíbenou  – našel zejména v reportážích, a to nejen z představení historického šermu.



Vedle chlebíčkového a vínového pohoštění si pro nás nachystal i tyto ochutnávky :

RALLYE REJVÍZ

Reportáž z devátého ročníku světového šampionátu profesionálních záchranářů, která se konala na Rejvízu, poblíž města Jeseníká. Být rychlejší nežli rychlá záchranná služba, a být v akci včas, tak jako osádky sanitek či vrtulníků, to je majstrštyk „létajícího“ kameramana. A nechat vyprávět dění v ichformě rallye-devítileté slečny, to je nápad k nezaplacení. A mít takovou šikovnou kamarádku „namlouvačku“, to je dar také k nezaplacení.

KOLEM BĚLÉ DO PÍSEČNÉ

Trochu jiný soudek – příroda, krajina, scenérie, architektura. Spojeno nejen mluveným slovem, ale i vlastní komponovanou hudbou. Poetikou i námětem k zamyšlení mně film připomněl tvorbu Mirka Kašpara, filmového básníka Českého Středohoří, člena bohužel již navždy bývalého.

SMRT VE TŘECH OBRAZECH

Hraný film, jakoby předjímal mou truchlivou vzpomínku. Žánr z nejtěžších, na kterém se ukáže, jak autor umí nejen dělat postsynchrony a prolínačky, ale hlavně jak umí vést herce i neherce k zdařilému vyjádření.

ŠVÉDI U RAJHRADU

Kostýmy, šermíři, žoldáci a markytánky. Píše se rok 1645 a my můžeme sledovat, jak to tehdy asi vypadalo, když se psaly dějiny, a přitom šlo nejednomu o holý život. Nad filmem vypukla debata, co je celkem a co detailem na bojišti, které se táhne od obzoru k obzoru. A jak moc popustit uzdu své fantazii, a před- či do-točit s účastníky nějakou tu smyšlenou epizodu pěkně tváří v tvář.

KŘTINY

Z jedné strany intimní rodinný film na památku, z druhé strany pak ztvárnění jednoho z největších milníků víry – zrod nového křesťana.

Byl to hezký večer. Jsme tak rádi, že se naše řady rozrostly o nového, velmi dobrého filmaře.

Zapsal Petr Vančák

 

 

 

 

Aktualizováno ( Sobota, 24 leden 2015 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.