Úvod arrow Členové arrow Zpravodaj arrow PAF TACHOV -očima T.Ledinské
PAF TACHOV -očima T.Ledinské PDF Tisk E-mail
Napsal Taťána Ledinská   

Mezinárodní potápěčský festival filmu,fotografie a dětské výtvarné tvorby, 34.ročník.

34. ročník Mezinárodního potápěčského festivalu  filmu,fotografie a dětské výtvarné tvorby se konal se ve společenském areálu MŽE,v Hornické ulici ve dnech

30.3.-1.4.2012.


V tomto roce proběhl o 2 měsíce dříve než loni, a to proto,že v květnu už je většina autorů, potápěčů v terénu. Dle organizátora se zúčastnilo asi 106 autorů z 22 zemí.
 

Festival byl zahájen už v pátek ráno, kdy na projekce filmů se přišlo podívat téměř 1000 dětí. Během jediného odpoledne se kinosál zaplnil celkem 4krát. Když toto srovnám s "EKOFILMEM" v Českých Budějovicích a Českém Krumlově, tak zde bylo jak větší nadšení tak i počet diváků.

 Soutěžní kolekci fotek promítaných v kinosále bylo možno sledovat i na velké obrazovce v předsálí vedle baru s občerstvením, a též v sále s výstavou papírových fotek.

 Již od počátku založení této soutěže se s ní spojovaly další akce, např. prodejní výstava potápěčských potřeb a firem, která vznikla asi už před 20 lety. Na letošním "PAFu" se Společnost pro historii potápění představila výstavou pouzder na kamery pro podvodní filmování, která se používala před 60 - 70 lety. Potápěči totiž natáčeli pod vodou již v době, kdy ještě neexistovalo video.

 Nejvíce mě však zaujaly 2 filmy : "Tančící sardinky"od pana Kirila Ivanova a "Příběh Klauna"od pana Johana de Smedta.

 

Kiril Ivanov, tento talentovaný tvůrce s perfektní uměleckou bravurností diváky přesvědčil, že nejen lidé, ale i filipínské sardinky mají k ladným pohybům vlohy.
 

"Příběh Klauna"od pana Johana de Smedta pojednává o rybě, která je potažená hlenem, jenž jí chrání před nepřítelem a žije v symbióze s žahavými mořskými sasankami v tropických částech Indického a Tichého oceánu.

 Odpoledne prvního pátečního soutěžního dne nás paní moderátorka pozvala do Muzea českého lesa na autorskou vernisáž výstavy fotografií Petra Hůly. Tento potápěč skromně podotkl, že velice rád fotí jak v tuzemských rybnících, tak i v exotických vodách. 

 Muzeum českého lesa též zajišťovalo i další součást festivalu, soutěž dětské výtvarné tvorby. Asi 50 škol do ní zaslalo více než 600 prací.

V tento den jsme se přemístili znovu do kina, kde se od 21.00.hod.  konala přednáška od Jaroslava Hudce na téma:  Podvodní pozorovatelna, kterou potápěči vyrobili ze železniční cisterny .Na základě původních plánků kreslených takříkajíc na kolenou, vzniklo exkluzivní potápěčské zařízení, které kvůli vztlaku ve vodě váží 30 tun. A to nejtěžší na tom bylo, že se pozorovatelna musela do lomu ve Starém Klíčově u Domažlic přepravit a potopit.

.
  
  Poté následoval ještě jeden soutěžní blok v kinosále, a tím skončil páteční program.....Náročný a překrásný zážitek !

 Ještě si připomeňme, že po celou dobu festivalu si diváci mohli prohlížet v prostorách před kinosálem "Dětskou výtvarnou tvorbu - Podmořský svět".
                                                                                    
 V sobotu začínala opět v 9.00 hod.projekce, a poté se konalo předání cen dětské soutěže.
 

Mně se nejvíce líbila přednáška RNDR.CSc.Zdeňka Ďuriše pojednávající o výzkumné expedici na ostrov Lizard v Austrálii.

 A pomalu se vše chýlilo ke konci, a někteří diváci zas pro změnu obdivovali Trofeje. Letos organizátoři připravili nový model  pro cenu "GRAND PRIX", kterou dostali jen 2 vítězové - soška,takzvanou "Čochtana", která byla letos nově vyrobená. a ostatní bronzové sošky byly známé již od loňského roku.....

 A jako třešničku na dortu chci ještě uvést, že v rámci "PAF TACHOV" se také koná Mistrovství republiky ve fotografování pod vodou.  Zde zvítězil mistr republiky v podvodním potápění p. Richard Jaroněk s fotografií malinkého roztomilého žraloka, který budí dojmem, že se směje. Pan Jaroňek se totiž specializuje na žraloky.Tato jeho fotografie letos vyhrála 5 cen, a to v různých zemích světa.

 

 Vážení čtenáři ,

  Tabulku ocenění vítězných filmů v kategoriích profesionální a amatérský film najdete sice na :
www.Filmdat.cz, ovšem názvy filmů jsou tam uvedeny v anglickém jazyce, proto jsem zde ještě jednou uvádím vítěze v českém jazyce.


                      Seznam filmů, které vyhrály v soutěži v těchto kategoriích:

 
           
      CENA "GRAND PRIX" : film"Čtvero ročních období pod vodou - Florian Guthknecht /DE /

                                               PROFESIONÁLNÍ FILM
      1. . " 330 metrů hlouběj i" - Laurent Mini /FR /
      2 ."Zvláštní,podivní a neobvyklí" - Maxuel Lefreve /F /
      3:" Expedice Dogger bank: Objev divočiny" - Klaudia Bartelink /NL /

                                              AMATÉRSKÝ FILM
     1. "Prezident Collidge " - Vadim Malysh /RU /
     2." Když se les setká s mořem " - Leonardo Sergiani " /It /
     3. " Dvě dámy z Elby " - Václav Kechner / CZ /

                                         CENA ZA NEJLEPŚÍ KAMERU
                         "Medúza - smrtonosná krása " - Florian Guthknecht / DE /
          
                                       CENA ZA NEJLEPŚÍ ZVUK
                                   " Tančící sardinky " - Kiril Ivanov / RU /

Zapsala Taťána Ledinská
     

 

Aktualizováno ( Sobota, 24 leden 2015 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.