Úvod arrow Program arrow Volný večer 5. března 2012
Volný večer 5. března 2012 PDF Tisk E-mail
Napsal Taťana Ledinská   

V pondělí 5.3.2012 jsme se sešli ne tak v hojném počtu, jen 15 členů, ale to neznamená, že by se někdo z našich členů někdy netěšil na volné večery.


Nejdříve jsme začali s promítáním filmu "Zelená pro Strahov", vypovídající o Československé spartakiádě, konající se 26.6.1980.Film byl natočen na 16 mm film.

Se snímkem si dobře poradili 2 autoři:
Rudolf Mihle - dnes již nežijící, ovšem špičkový filmař, a Václav Fořt, též velice talentovaný filmový tvůrce.

OBSAH FILMU "ZELENÁ PRO STRAHOV" :
Řidiči autobusů linky č. 176, kteří měli za úkol přepravovat mnoho tisíc diváků na spartakiádu konající se v PRAZE na  Strahově.

Kamera v rukách Václava Fořta přímo umělecky ztvárnila pohled na živé dění kolem Lublaňské ulice, kde nezměrný počet autobusů vyjížděl každých 7 minut.
I navzdory dešti se díky dobré organizaci podařilo každý den, přepravit na tuto historickou sportovní událost, hodně přes 100.000 cestujících.

Po skončení filmu jsme všichni spokojeně zatleskali, a v následné debatě jsme pochválili oba dva autory tohoto filmu.  S tehdejší technikou a drahým materiálem, to nebyla lehké, dát dohromady takovýto film.

Byli jsme si vědomi toho, že to byl velice drahý provoz, naproti dnešnímu videu.

Film nepostrádá potřebného napětí, různorodost v kompozicích kamery, vhodně jsou navrženy celky a detaily. Rudolf Mihle k filmu napsal výborný komentář a svoji režii dal filmu správný náboj.

Není zvykem, aby v zápisu o "Volném večeru v ČKK" se dlouze rozepisoval jeden film, ovšem stojí za povšimnutí, jak se zmínil Václav Fořt, že tento film nebyl přijat na Benátkách filmových amatérů s tvrzením, že film je příliš profesionální.


Druhý film "Když je v Praze pouť“ - od p. Jágra je točený z ruky, a navíc prokládaný fotografiemi.

Kamera by mohla být klidnější, je zcela na první pohled zřejmé, že snímek byl točený z ruky, ale zase bylo na tom působivé, když uprostřed záznamu se změnila hudba,
a přitom se nenarušila celková plynulost děje.

Poté se p. Minařík vyjádřil, že film se mu líbí, a je v něm jiskra.
Pan Kopka má ovšem výhradu: je to trochu rozházené  pouť je z více míst /poutí/.
Ale pak dodal: je dobrý v tom, že má vidění, a proto má film cenu.
.

Třetí krátký snímek nazvaný " Milan Haškovec - soukromá oslava v hospodě U Tonyho " , jsem chtěla původně natočit jen pro své potěšení.

Přesto se Milan rozhodl můj surový záznam nastříhat, a s potěšením ho ukázal u nás v klubu s tím, že se mu líbí. Nakonec se líbil i ostatním.

Čtvrtý precizní dokument "Benátky filmových amatérů 2005" od M. Haškovce.  Milan film natočil, komentář napsala a přečetla jeho sestra p. Jaroslava Šťastná.


A jako poslední, pátý film jsme shlédli film opět od tvůrce M. Haškovce,

 „Obrázky z Valdštejnské zahrady“.
Hezké filmové záběry z Valdštejnské zahrady podložil nádhernou hudbou Josefa Myslivečka.

Josef Mysliveček, český hudební génius a přítele W. A. Mozarta, žil v 18. století a dovolte mi milí čtenáři ještě podotknout, že inspiraci pro své skladby dokonce hledal v přírodní rezervaci "Divoká Šárka" v Praze 6.

Na závěr večera nám předseda klubu pan Vrbata připomenul, abychom si připravovali filmy na hlavní klubovou soutěž, která bude již za čtrnáct dnů.

Zapsala Taťána Ledinská

Aktualizováno ( Sobota, 24 leden 2015 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.