Úvod arrow Členové arrow Současní řádní arrow Vačlena Jan, ing.
Vačlena Jan, ing. PDF Tisk E-mail
Napsal Administrator   
valena_03 
Narozen:  17.9.1946
Bydliště: Slezská 869,
500 03Hradec Králové
Telefon:  302126857
E-mail:   Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
Člen ČKK od roku 2011,


Večer s prezidentem

 

Pospíchal jsem a tak se mi zdálo, že se ta pražská tramvaj nějak vleče. V rozjímání, zda dojedu včas, mě vyrušil náhle se objevivší dávný spolužák. „Kam tě nožky vedou?“ „Do Podbaby“ odvětil jsem roztržitě a následovalo zvědavostní: “Randíčko ? “ 

Jo, s prezidentem „Klausem ?, zaznělo udiveně. „Ne, s prezidentem Českého výboru UNICA.“

 

 

Do Domu techniků v Dejvicích jsem dorazil včas. Předseda ČKK Pavel Vrbata právě zahajoval tvůrčí večer inženýra Jana Vačleny.

 

Ostřílený filmař klubové diváky nezklamal. Pohodovým, jemu vlastním humorem představil sebe i svá filmová dílka. Vyprávěl, jak mu bylo řečeno, aby neradil, že ještě nebyl v Rusku. Tak se vydal do Moskvy. A jeho videokamera tam nezahálela. Vznikl zajímavý dokument, ke kterému vtipný komentář namluvil životní kamarád, zkušený divadelní herec. Domníval se však, že bližšího souznění s divákem získá, když další snímek z Ruska doprovodí svým hlasem. A podařilo se.

 

Překrásnou kubánskou krajinu opěvoval už mořeplavec Kolumbus a o dost později mezi jinými i slavný spisovatel Ernest Hemingvay. Jak ji viděl v roce 2OO7 nám předvedl inženýr Vačlena. Neopomíjel nezaměnitelnou působivost blízkých záběrů, ale přesto jsem postrádal detailní tváře místních krásek. Ty jsem při návštěvě zeleného ostrova potkával na každém kroku. Nedivím se, tvůrce navštívil ostrov se svojí manželkou. Zaujalo mě vyprávění, jak hledal ty pohledné dívky, které tabákové listy válí na lepých stehnech. Žádné však nenašel, asi už pracují jinde. Přiznám se, že i já jsem se s nimi v té čarokrásné zemi nepotkal. Asi je to jen chytrý reklamní trik.

 

…Dokument z německé výstavy, svědectví veletržní události zachycené vnímavým okem zvídavé kamery nás vtáhl do veletržního shonu.

 

Reportáží “Sólo pro tanker“ jsme se stali svědky slavnostního okamžiku spuštění plavidla na hladinu řeky. Strohé, ale výstižné vše podstatné vypovídající sdělení.

 

Bonbonkem večera byl podle mého dokument, portrét celoživotního kamaráda “Dobrý člověk“. Tvůrce potvrdil pravdivost, že nejlepšího výsledku lze dosáhnout jen dokonalou znalostí snímaného objektu a to ne jen povrchní. Film nás ovanul velkým přátelstvím, osobností a uměním herce pardubického, dříve královohradeckého divadla. Vtáhl na jeviště do jednoho dramatu z mnoha ztělesněných hereckých postav Vaška Duška.

 

Mezi ukázkami nebyl hraný snímek. Tvůrce prozradil, že zatím žádný nevytvořil. Filmařiny ale prý není konec a něco má v plánu. Tak se těšme.

 

Filmař Vačlena umí a těm co chtějí rád poradí. Může, už byl v Rusku. S úsměvem dodal a ne jen jednou!

 

PhDr. Jiří Minařík 





Seznam natočených filmů :
Aktualizováno ( Sobota, 01 červen 2013 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.