Úvod arrow Zpravodaj arrow Co o nás píši v jiných časopisech?
Co o nás píši v jiných časopisech? PDF Tisk E-mail
Napsal Donašeč dobrých filmových zpráv   

skenovat0006Občas se stane, že o ČKK napíše někdo, někde, do nějakého časopisu nějaký článek. Do rukou se mně dostal časopis videoamatérů z Hradce Králové – DONAŠEČ DOBRÝCH FILMOVÝCH ZPRÁV. 

Ověřil jsem si na příslušných místech, je-li možno uveřejnit články z jiných časopisů na našich www stránkách. Možné to je a žádný problém nehrozí. Je jen nutno uvést, z kterého listu je článek otištěn. 



Nakonec i v tomto časopise je několik článků označených, jako převzatých z jiných zdrojů. Takže, pokud někde něco o nás přečtete, dejte vědět, uveřejníme to, ať naši členové vědí, co a kde se o nás píše.

Takže z časopisu DONAŠEČ DOBRÝCH FILMOVÝCH ZPRÁV otiskuji článek o krajské soutěži Praha. Článek napsal Petr Lášek a myslím, že komentář k tomu netřeba.

 

PRAŽSKÁ KRAJSKÁ SOUTĚŽ 2011.

 

V tradičním termínu, tedy v druhé polovině dubna, se opět v kině Mat konala pražská krajská soutěž Českého videosalónu. Letošní ročník nabídl 23 snímků od nejkratšího tříminutového, až po třiadvaceti minutový. Polovina z přihlášených filmů byla od autorů, kteří jsou členy Českého klubu kinoamatérů.

Hodně filmů bylo k vidění již o týden dříve na festivalu PAF, případně i na jiných celostátních soutěžích. Co se týká žánrové pestrosti, tak ani zde se žádné velké změny nekonaly. Téměř půlku filmů tvořily hrané snímky, druhou půlku tedy ty "nehrané", což konkrétně bylo: sedm dokumentů, dva videoklipy, jeden experiment, jeden animovaný film a jedna reportáž.

Pokud by náhodný divák zavítal letos na pražskou krajskou soutěž, aby se podíval, jaké se v současnosti točí amatérské filmy, tak by měl velmi zkreslenou představu.

Na to, že hlavní město má spoustu mladých autorů, kteří natáčejí filmy, spoustu možností zde filmy prezentovat a v neposlední řadě i větší počet příznivců, jsou uvedené počty velmi malé. Přitom mají být krajské soutěže přehlídkou toho nejlepšího z kraje a jen ty nejlepší filmy se dostanou do celostátního kola. Možná to u jiných krajů funguje, ale musíme si v Praze přiznat, že tady tomu tak není. Je to proto, že v Praze se koná spousta a spousta dalších filmových akcí, které jsou pro mladé autory mnohem zajímavější, záživnější a pestřejší a v porotě sedí lidé, kteří mají mladým lidem co říci a svým způsobem jim chtějí pomoci, či je podpořit.

Abych si tu necucal z prstu jen nějaká všeobecná klišé, tak uvedu akce, kde se promítají a hodnotí amatérské filmy a kde je filmů víc, jsou zajímavější a návštěvnost je mnohdy větší: PAF, Aerokraťas, Jahodový jam, Antifetfest, Minifilmfest, Videoculture Fest, i dnes již zrušené soutěže Vysněná zem či Zlatá slepka. Že některé ani neznáte?

Hmmm. Tak to asi nesledujete úplně dokonale amatérskou scénu. Do plného výčtu soutěží tu chybí ještě soutěže v Českém klubu kinoamatérů (Rodinné video, Minisoutěž a Video Pragensis), ale tyto se konají v prostorách ČKK téměř bez jakékoliv veřejné propagace a na vlastní akci je 90% účastníků a tvůrců z domovského klubu.

A i fakt, že věkový průměr členů je hodně přes 60 let, diváky a nové zájemce nepřivede.

Ale vraťme se ke krajské soutěži. Porota vynesla verdikt a zhodnotila soutěž slovy: "Porota se shodla a ocenila, že na krajskou soutěž Praha se dostavili diváci, kteří obětovali Bílou sobotu, malování kraslic a též pečení beránků za projekci z tvorby videoamatérů. Ocenili jsme věkovou pestrost a snahu tvůrců".

Konkrétní výsledky se mi tady ani nechce psát, možná bych to řekl obráceně. Žádnou cenu nezískal autor, který není členem ČKK. Žádnou cenu nezískal film, na kterém autor pracoval několik týdnů s větším kolektivem a náročnou přípravou. Žádnou cenu nezískal autor, který je mladší než 50 let. Žádnou cenu nezískal film natočený netradičními či novátorskými postupy. Výsledkem je jinými slovy to, že do celostátního kola postoupila kolekce osmi filmů od 5 (ze 17) autorů, kteří jsou nebo byli členy ČKK.

Pozor, ne všechny filmy byly špatné, postoupily i výborné filmy, ale bohužel i filmy "jen" průměrné. A objektivně vzato, z neoceněných filmů by bylo hodně co vybírat.

Ale co, přejme Českému klubu kinoamatérů jejich jednu z posledních možností, jak se zviditelnit.

Petr Lášek

 

Aktualizováno ( Pátek, 09 prosinec 2011 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.