Úvod arrow Technika arrow Technické okénko arrow 2011.09.18.Hi-tech vychytávky zítřka
2011.09.18.Hi-tech vychytávky zítřka PDF Tisk E-mail
Napsal Pavel Hofman   

Pět  nejžhavějších technologií, které brzy změní realitu ve fantazii .

Možná díky mim zahodíme platební kartu, MP3 přehrávače, ale i kabely od monitoru .

 

O obsah aplikací, jejich funkčnost a aktuálnost se stará provozovatel.

Uživatel  jen  užívá.



Bohužel  kvalita bez drátů není  a u MP3 víme, že není dobrá kvalita zvuku, ale bohužel trh  n e n í  tak už  n á r o č n ý  u většiny zákazníků a tak tady se  zlepšení asi  hned tak nedočkáme !

Než budeme pokračovat  ukážeme si parametry  u formátů  WAV  a  MP 3 .

 

WAV  =  16 bit  ( 44,1 kHz  nebo  48 kHz )

                24 bit  ( 44,1 kHz  nebo  48 kHz )

 

MP 3 =   32 kbps  ( 44,1 kHz  nebo  48 kHz )          N E K V A L I T N Í

                64 kbps  ( 44,1 kHz  nebo  48 kHz )           N E K V A L I T N Í

                96 kbps  ( 44,1 kHz  nebo  48 kHz )          N E K V A L I T N Í

               128 kbps  ( 44,1 kHz  nebo  48 kHz )          N E K V A L I T N Í

               192 kbps  ( 44,1 kHz   nebo  48 kHz ) –   dobrá  kvalita

               256 kbps  ( 44,1 kHz   nebo  48 kHz ) -  lepší  kvalita

               320 kpbs  ( 44,1 kHz  nebo  48 kHz )  -  nejlepší  kvalita

 

    Facebook,  YouTube,  televize v mobilu či  e-bankovnictví už  nepředstavují  žádné technologické výstřelky.  Používá je většina z nás a jejich výhody už překvapí jen málokoho.  Zatímco se však opájíme vlastní technologickou gramotností, počítačoví giganti už kutí nové fantastické služby, z nichž se nám bude tajit dech  v blízké budoucnosti.

Trendy se ve světě počítačů a zvláště na webu mění rychleji,než si to zpravidla uvědomujeme.  Služba, která ještě včera fascinovala miliony uživatelů, dnes nikoho nezajímá.

Hi-tech novinky jsme si zvykli přijímat tak rychle, až se zdá, jako bychom je používali celé roky.   Vždyť ještě základní verze operačního systému Windows 95 neobsahovala ani jednoduchý internetový prohlížeč.  Kdo chtěl surfovat po síti, musel si připlatit i za tento kousek softwaru, který má dnes jednotliví výrobci doslova vnucují.  A služby, jako je Facebook  či  YouTube, bez kterých si už ani nedovedeme internet dnes představit, před pouhými deseti lety vůbec neexistovaly. 

Stále dostupnější a jednodušší jsou ale nejen jednotlivé technologie, ale i programy, které je využívají.  Úpravu  fotografií  nebo  střih videa  dnes zvládne i absolutní amatér  a za to vděčíme  především stále intuitivnějším aplikacím, které nás provázejí doma i na cestách.

Budoucnost patří právě jim.  Stojí za úspěchem chytrých telefonů i tabletů, nyní se zabydlují i  v televizorech  a  multimediálních  přehrávačích.    Je nutno dodat, že  malé  aplikace přechroustávají  internetový obsah do graficky příjemné, uživatelsky přívětivé a především danému zařízení přizpůsobené podoby.  O obsah aplikací, jejich funkčnost a aktuálnost se stará provozovatel.  Uživatel jen užívá  !

 

1,  P e n ě ž e n k a   v  m o b i l u

     Klasické platební karty se už brzy odeberou na technologické smetiště.

Budoucnost patří bezkontaktnímu placení.  Alespoň se nás o tom snaží přesvědčit  Gogole, Master-Card, Vista, ale i další firmy.

Představme si, jaké by to bylo zaplatit pouhým mávnutím ruky.  Ve Spojených státech si tento luxus vyzkouší už letos  v létě 2011 v New Yorku  a  San Francisku.  Chytré mobily vybavené  patřičnou technologií budou fungovat tak, že je člověk přiloží k platebnímu terminálu a ten si v mžiku strhne určenou částku.  Větší sumy  bude možné ještě dodatečně autorizovat zadáním hesla na způsob PIN kódu.   O novinku  by  ale neměli být ochuzeni  ani  majitelé  postarších telefonů.     Čeští operátoři  ve spolupráci  s bankami  už koketují  s technologií, která službu dovede integrovat přímo do SIM karty.  V Asii je už mobilní placení poměrně rozšířené.

Mobilem platí asi pětina Japonců.

 

2,   O b r a z   b e z   d r á t ů    

       Ještě před pár lety se ve vší té změti kabelů a drátů, která se vlnila za každou televizí, vyznal jen málokdo. Nákup nového přehrávače byl zpravidla spojen s dilematem, jaký k němu  vlastně k němu připojit kabel – kompozitní,  komponentní,  nebo snad  SCART  ?

S příchodem  HD obrazu  a  rozšířením  HDMI kabelu  se celá operace výrazně usnadnila.

Ale problém vzájemně propletených šňůr se tím nijak nevyřešil.  Za pár let by ale mohlo být všechno jinak a z HDMI rozhraní přežitek pro pár výstředních fajnšmekrů .  Obraz a zvuk by se totiž měly z počítače či přehrávače přenášet vzduchem.

Intel  nebo  Asus  už tuto technologii začínají pomalu nasazovat v praxi.  Zatím má ale své mouchy .  Kvalitou se ještě  HDMI kabelu nevyrovná, ačkoli si rovněž poradí s vysokým rozlišením.  Brzdí ji však pomalejší odezva  nebo  relativně omezený dosah .

 

3,   B e z p l a t n é    v o l á n í

      Jakkoli se to může zdát nereálné, vše nasvědčuje tomu, že za provolané minuty jednou přestaneme platit.  Je to asi tak nevyhnutelné, jako že se už dnes neplatí za každou sekundu na internetu – kdysi to přitom byla norma.  Svou vlastní platformu pro bezplatné videohovory už dnes má celá řada firem.     Jakmile ale  Apple začal majitelům  iPhonů  nabízet  aplikaci FaceTime, s níž uskutečníme  videohovory během vteřiny  a  nezaplatíme ani korunu, bylo jen otázkou času, než se do tohoto odvětví pustí naplno i další hráči.  Jen před pár týdny pak koupil Microsoft firmu Skype, která se stala v podstatě synonymem pro bezplatnou internetovou  videotelefonii.  Teď její program hodlá protlačit napříč platformami do všech myslitelných zařízení – mobily počínaje, přes herní konzole a počítači konče.

Otázkou zůstává, jak moc budou těmto aplikacím bránit  operátoři.

 

4,    H u d b a    v z d u c h e m

       Každý  MP3 přehrávač  se jednou  zaplní.  Zatímco spravovat hudbu na počítači je už dnes radost, neustále ji kopírovat do mobilu  či  „empétrojky“  a za chvíli zas mazat je únavné a nepraktické.  Změnit by to chtěla řada firem.  Jejich idea je taková, že se ke svým písničkám dostaneme kdykoli a odkudkoli. Jediné, co budeme potřebovat, je slušné připojení k internetu.

Veškerou naši audio knihovnu  si totiž  „odložíme“ na vzdálený server  a  nové desky   si budeme kupovat  výhradně  on-line.  Před časem tuto službu představil  e-shop Amazon  a po něm i internetový gigant  Googole .     Novinka  ale naráží  na malou  podporu  hudebních vydavatelství.  Změnit by to mohl až  Apple díky zkušenostem  s portálem  iTunes .

Jeho služba, která se bude jmenovat  iCloud, prý umožní  streamovat  do mobilů  a dalších přehrávačů  hudbu  i  filmy.

 

5,    P r o g r a m y    n a    w e b u

       Když se dnes  sháníme po nějakém programu, většina lidí si pro něj zajde do obchodu.

Ti šikovnější si ho koupí v e-shopu  a největší fanoušci moderních technologií ho on-line nejen zaplatí, ale nevstanou ani od počítače a nainstalují danou aplikaci přímo z webu .

Ani to ale  IT vizionářúm nestačí.   Microsoft,  Google, ale i menší firmy se stále více soustředí na vývoj aplikací, které nemusíme vůbec instalovat.

Spustíme si je úplně  kdekoli a potřebujeme jen připojení k internetu.   Zpočátku se mezi tyto webové aplikace řadily spíše jednodušší programy s úzce vymezeným použitím – například různé komunikátory.  Dnes můžeme přes webový prohlížeč upravovat fotografie, psát dokumenty ve Wordu, ale i editovat komplexní tabulky.

Ke svým souborům se navíc dostaneme všude .  Gogole sází na to, že na internet se jednou přesune dokonce celý operační systém.

zapsal Pavel Hofman

Aktualizováno ( Neděle, 30 září 2012 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.