Úvod arrow Technika arrow Technické okénko arrow 2011.06.05.3 D kamera JVC GS - TD1
2011.06.05.3 D kamera JVC GS - TD1 PDF Tisk E-mail
Napsal Pavel Hofman   

KONEČNĚ DVĚ OČI - u 3 D kamery JVC GS - TD1 - nejvýznamnější novinkou je použití dvou objektivů a dvojice záznamových čipů, které umožňují výrazně zvýšit světelnost kamery a zároveň přidávají i další vlastnosti, jež jsou v případě předsádky nemyslitelné.


JVC kamera osadila dvojicí GT objektivů, jejichž světelnost má být v D 3 v rozmezí F 1,2 až F 2,28, zatímco v 2 D v rozmezí F 1,2 až F 2,8.

Proč je světelnost ve 3 D lepší ? Objektivová dvojčata totiž umožňují i synchronizovaný zoom, který je v 3 D pětinásobný, zatímco v 2 D desetinásobný. Při větším zoomu ve 2 D pak objektivy pochopitelně ztrácejí světelnost. S p e c i f i k a c e o b j e k t i v ů při přepočtu na kinofilm se také liší. Ve 3 D s vypnutým stabilizátorem obrazu dosáhneme šíře 42 mm až 210 mm. Při zapnutí základního stabilizátoru obrazu se pak šíře záběru zvýší na 44,8 mm až 224 mm a nakonec při zapnutí " Advanced Image Stabilizer " je hranice zvýšena dokonce na 47,7 mm až 238 mm, díky čemuž už opravdu nejde o širokoúhlý záběr.

V 2 D jsou šíře záběru přece jen větší : s vypnutým stabilizátorem 37,3 mm až 373 mm, se zapnutým základním stabilizátorem je pak šíře stejná, zatímco s A.I.S. se zvýší na 42 mm až 420 mm.

 Zastavme se ještě u vysoké světelnosti v základním nastavení objektivu, která je na příjemně nízké hranici F 1,2. Jak je to možné, když oba objektivy nejsou zase tak velké?  Kouzlo spočívá v novém typu čipů, tzv. "Back-illuminated CMOS Sensor", který mění svou konstrukci tak, že přesouvá vrstvu s kovovými obvody a tranzistory až pod světlocitlivou vrstvu křemíkového substrátu, což zajišťuje větší citlivost senzoru. V klasickém CMOS čipu totiž kovové obvody a tranzistory pod sběrnými čočkami pixelů čipu odrážely některé paprsky zpět, čímž se citlivost snižovala. Podobné čipy v současné době nalezneme například ve fotoaparátu iPhonu 4 či v mobilu Sony Ericsson Xperia Arc. BCI ( zkratka pro Back-illuminated ) opravdu příjemně zvyšuje světelnost a z natáčení v interiérech či při západu slunce dokáže vykouzlit příjemné záběry.

Cena 3 D kamery je 32,500 Kč ( bez DPH ) - červen 2011

 

Napsal Pavel Hofman



Aktualizováno ( Neděle, 30 září 2012 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.