Úvod arrow Technika arrow Technické okénko arrow 2011.05.08.Blu-ray filmy, co a jak??
2011.05.08.Blu-ray filmy, co a jak?? PDF Tisk E-mail
Napsal PAVEL HOFMAN   

Ačkoliv se na našem trhu Blu-ray filmy vyskytují už čtyři roky jsou zde stále rozpaky, zda si kvůli tomu pořídit novou TV, přehrávač a kdoví co ještě..???

Co z toho je vlastně pravda a co už dávno neplatí ? Proč má nyní cenu se o filmy na Blu-ray zajímat více, než kdy jindy ? K vysvětlení nám nejlépe poslouží přehled základních vlastností Blu-ray - nástupce DVD.


Jako každá technologie má i Blu-ray svoje klady a zápory. Mezi největší klady bezesporu patří obraz ve vysokém rozlišení, až osmikanálový ( 7+1 ) zvuk, takzvané interaktivní funkce a například ještě možnost stahování bonusového obsahu z internetu.

O s t r ý o b r a z !    

Co si ale vlastně představit pod pojmem vysoké rozlišení ? Zatímco na DVD je obraz uložen jako série snímků s rozlišením 720 x 576 bodů ( PAL ), na Blu-ray jsou jednotlivé snímky filmu uloženy v rozlišení 1920 x 1080 bodů. Laicky řečeno obsahuje Blu-ray obraz pětkrát více obrazových bodů, než obraz na DVD.

Majitelé televizorů s úhlopříčkou větší než je jeden metr ( a to už je dnes v podstatě standardní velikost ), by teď měla zbystřit. Čím větší je totiž plocha televizoru, tím více se projevují nedostatky zastaralého DVD formátu : nedostatek obrazových detailů, vedoucí až k dojmu snížení ostrosti.

Pětinásobné vyšší rozlišení filmů na Blu-ray je naopak jako stvořené pro co největší zobrazovací plochu - není problém si film promítat na třímetrové plátno a vytvořit si tak skutečné domácí kino ! Blu-ray obraz bude i při takové velikosti ostrý a plný detailů, které žádné DVD nemůže nikdy obsahovat.

D o b r ý z v u k .

Podobně lze srovnat i zvukové možnosti DVD a Blu-ray disků : na DVD je standardem zvuk 5.1 ( pět kanálů + subwoofer ) ve formátech Dolby Digital nebo DTS. Blu-ray oproti tomu nabízí 7.1 zvuk, umožňuje použití nekomprimovaného formátu PCM a také vylepšených bezeztrátových formátů Dolby TrueHD a DTS-HD. Ty kromě vyššího datového toku a tedy subjektivně lepšího zvuku nabízejí i další zajímavé vlastnosti, jejichž popis ovšem přesahuje rámec tohoto článku. Faktem prostě je, že pokud se televizor s alespoň trochu větší úhlopříčkou doplní 7.1 zvukovou aparaturou, vznikne při " nakrmení " kvalitním Blu-ray diskem filmový zážitek srovnatelný s návštěvou klasického kina.

 

" H e j b l á t k a " a i n t e r n e t !

Blu-ray filmy dále disponují interaktivní technologií BD-Java, založenou na jazyce Java, známém z osobních počítačů a mobilních telefonů. Pomocí programového kódu jsou realizovaná například ovládací menu titulu, interaktivní rozhovory, hry a kvízy, které ovšem mohou být oproti pseudohrám známým z DVD podstatně sofistikovanější. Přehrávače navíc díky dvěma samostatným videodekodérům umožňují takzvaný obraz v obraze, který může zajímavým způsobem poskytnout například videokomentáře tvůrců a herců přímo v obraze přehrávaného filmu.

Některé přehrávače lze připojit k internetu, což pak ve spojení s příslušně vybaveným Blu-ray titulem a interní pamětí přehrávače otevírá zajímavé možnosti, například stahování trailerů, bonusových videí, fotografií nebo třeba objednání tematického vyzvánění pro mobilní telefon.

S t o j í  t o  z a  t o ?

Plochý televizor s vysokým rozlišením ( HDTV ) LCD nebo plazmou - má dnes téměř každá druhá domácnost a jinou už stejně neseženeme. Tím pádem je splněna základní podmínka pro sledování Blu-ray filmů. Tou druhou je pořídit si Blu-ray přehrávač, který si bez problémů poradí jak s DVD, tak s CD. Audiofilové si celý řetězec doplní ještě o 7.1 receiver a reprosoustavou, běžný uživatel může bez obav použít svou stávající 5.1 sestavu.

své zkušenosti a informace získal a napsal Pavel Hofman

V záložce TECHNIKA najdete další článek P.Hofmana z posledního školení se střihovým programem Vegas, který se konal v klubu 18.4.2011.

V záložce FOTOGALERIE jsou fotografie Milana Haškovce z oslav Z.Vostárkové a Aniny Šilingerové, dne 2.5.2011. 



Aktualizováno ( Pátek, 23 leden 2015 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.