Úvod arrow Členové arrow Bývalí arrow Kotan Horymír
Kotan Horymír PDF Tisk E-mail
Napsal Administrator   
kotan
Narozen:      28.2.1921
Bydliště: Praha
Telefon:
E-mail:  
Čestný člen od 12.3.2001
Zemřel
2007
Dlouholetý člen našeho klubu Horymír Kotan zemřel 20.července 2007, ve věku 86 let. 


Mirek, jak jsme mu zjednodušeně říkali se narodil 28.února 1921. Větší část války prožil v koncentračním táboře Buchenvald. Zde se seznámil a kamarádil se známým  brněnským továrníkem, J.Suchánkem, výrobcem promítacích přístrojů a filmových kamer. Po válce pak od něj dostal darem kameru i promítací přístroj, a tak Mirka nasměroval k filmovým amatérům. Do ČKK vstoupil v roce 1948. I když toho moc nenafilmoval, byl v klubu velmi aktivním funkcionářem. Dlouhá léta pracoval jako jednatel klubu. Od osmdesátých let až do roku 1997 byl pokladníkem ČKK. Od roku 2001 čestný člen ČKK. Obětavě spolupracoval při přípravě různých klubových akcí.
Jméno Horymíra Kotan tak bude navždy zapsáno v historii ČKK.

Převzato z knihy Kronika českého amatérského filmu – 70 let ČKK.

Horymír Kotan vzpomíná.

Do roku 1943 jsem vůbec nevěděl, že existuje úzký film a kat 8 mm. Tehdy jsem se setkal v koncentračním táboře Buchenwal, na komandě s panem J. Suchánkem. Od něho jsem se dozvěděl, že právě on  vyrábí kamery Admira 8 mm a 16 mm a také projektory. Skamarádili se, já jsem mu dělal tlumočníka a on říkal: když to přežijeme, a dostaneme se domů, pošlu ti kameru 8 mm a zároveň projektor.

Přežili jsme a v roce 1945 jsme se vrátili domů.

V Praze jsem měl přítele Radka Rubliče, který měl Kodak 8 mm, a tak jsme točili rodinné filmy. O následném zpracování filmu jsme tenkrát neměli ani ponětí.

Až v roce 1948 jsme se dozvěděli, že v Praze existuje klub filmových  amatérů s názvem ČKK, přihlásili jsme se do něj  a dobře jsme udělali.
 V té době byl předsedou klubu pan Olmer. Pilně jsme docházeli každý čtvrtek do Trojické ulice. Ujal se nás Slávek Matěna  a školil nás, dva nováčky. V té době přibylo dost nových členů, protože klub byl apolitický.Výbor klubu byl plný zvučných jmen, například Rott, Procházka, Havlík, Zahradníček a další. Tito členové vedli střídavě čtvrtky, vyjadřovali se k promítaným filmům a vždycky poradili, jak dál.

Tak se stalo, že jsem  natočil i já svůj první soutěžní film "Vyšehrad", který se umístil na prvním místě. V roce 1953 jsem natočil film "Afi hlídá", který se umístil druhý.

V roce 1953 jsem také byl zvolen do výboru, kde jsem pracoval do roku 2002. V době mého působení ve vedení klubu byl předsedou
Václav Havlík. Jeho konexe na Ministerstvu vnitřního obchodu nám velice klubovou činnost usnadnily.

Na žádost rychnovských pořadatelů jsme jim poskytli technické zařízení L. Rublič - elektrika, Václav Havlík a Josef Brož - promítací technika a H. Kotan - porota. To už existoval formát Super 8 mm.Léta běží a v roce 1982 odstoupil z funkce Václav Havlík. Novým předsedou se stává Miloslav Matěna. Promítá se mimo jiné přímo na ministerstvu a klub je v pohodě, předsedou je od roku 1987 prof. Jar.Vlasatý.

Po revoluci v roce 1989 začíná předseda ZV ROH rušit jednotlivé skupiny, my ale dík prof. Vlasatému ještě stále zůstáváme v Trojické ulici.V roce 1991 jsme to už ale neměli lehké. Dostali jsme výpověď museli se vystěhovat. Předseda ve snaze, aby klub nezanikl, sehnal ve škole v Libuši místnost, kde jsme mohli existovat. Abychom přežili, psali jsme scénáře a natáčeli krátké šoty na videu.

Přítel Adamovský nám v roce 1992 opatřil prostory v Domě armády v Praze 6. Náš předseda znovu ožil a opět jsme pořádali školení a promítání. V roce 1997 prof. Vlasatý skládá předsednictví a do čela je zvolen Pavel Vrbata. Do výboru se dostává L.
Švejda, skutečný odborník a fanda a také výborný kamarád, ochotný vždy pomoci. Škoda, že odešel tak předčasně. Já jako asi nejstarší pamětník nemohu nevzpomenout obětavosti všech členů klubu, s jakou se připravovaly dvou denní soutěže, ale i večírky a společné oslavy Silvestra. Každá soutěž před zaplněným sálem byla událostí.

V minulosti to byla tehdejší mladá generace klubu (dr. Melan, ing. Dašek, R. Novotný), která se věnovala všem aktivitám s chutí a elánem.
 Dnes je vše jiné. Technika dělá pokroky každý den, filmy na videu se točí docela jiným způsobem, než za nás. Pro mne však zůstávají pojmem jména jako dr. Krekule, Brož, Blízek, dr. Rentz, Procházka a jiní.

Těm a všem ostatním patří moje vzpomínka a zároveň i dík za krásné chvíle, prožité v ČKK Praha.



Aktualizováno ( Sobota, 01 červen 2013 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.