Úvod arrow Program arrow Volný večer 10. května 2010
Volný večer 10. května 2010 PDF Tisk E-mail
Napsal Vancak Petr   

      Na dnešním volném večeru bylo po dlouhé době plno jak v sále, tak ve frontě na projekci. Nakonec se pro bouřlivou diskuzi ani na všechny filmy nedostalo, snad příště.


Co jsme viděli?

INTERVIEW s Petrem Láškem, František Dedek
Další z cyklu klubáckých medailonů. Poctivá práce na tom, jak zachytit a vystihnout osobnost tak mnohotvárnou, jako je Petr Lášek. Přísloví praví : Neuč létat starého orla. A přimět Petra k tomu, aby zasedl před kameru otočenou objektivem k němu a dbal pokynů režiséra , je obdivuhodný výkon.Všechna čest.


Interview s Františkem Dedkem, autor Karel Sokol (12let)
Také medailon, natočený synovcem Františka. Zde „mladý orel“ zpovídá dalšího ostříleného filmařského harcovníka. Takže kromě toho, co se dozvíme o Františku Dedkovi, vidíme i vycházející filmařský talent, z kterého – při patrném citlivém vedení – určitě vyroste „zpropadeně dobrý letec“ .


Pepa maršík slaví v ČKK, autor Milan haškovec
Aktuálně zpracovaná reportáž z minulého večera v Klubu (3.5.2010). Profil z narozenin dlouholetého barda, známého hlavně pro své rodinné kroniky a cestopisy „nastřílené od boku“, jak se Pepa sám rád honosí rychlostí a množstvím natočených filmů – loni prý přes tři sta ! Milanovi bych snad jen trochu vytkl, že mohl víc času věnovat Pepovi a ukázkám z jeho filmů, na úkor na můj vkus zbytečně dlouhých pasáží z přípravy a konzumace občerstvení.


Kapela u technické knihovny, V.Jágr
Omlouvám se, že mi unikl přesný název. Reportáž -nereportáž, autor zde smíchal dvě témata – knihovnu a muzikanty. Chvíli se kouká a mluví o nedávno otevřené budově, chvíli hrají muzikanti (na chodníku před knihovnou), chvíli obojí přes sebe. Nehrají špatně – až na slabší výkon zpěvačky – ale autor nám je ukazuje prakticky z jednoho místa a prakticky stále v celku, maximálně polocelku. Takže dojem celkem rozpačitý, nevýrazný až plochý. Pan Jágr určitě umí natáčet a stříhat působivěji, jak nám ukázal již dříve, tahle akce se moc nevyvedla.


Výlet historickou lokomotivou, p.Marek
Opět se omlouvám za název, dopisuji podle své chatrné paměti, bez poznámek. Prvotina začátečníka – snad adepta na člena Klubu. A jak to bývá, školní ukázka toho, jak film nemá vypadat. Reportáž musí dát jasné odpovědi na základní otázky: CO (zajímavého se událo), KDE, KDY. Tady po prvních třiceti minutách (!) nejasně tušíme, že jde o historickou jízdu vlaku (lokomotivy ?). Z okna vidíme koleje, ubíhající krajinu, všechna nádraží na trase, lidi okolo. Přes náznak dramatu – porucha motoru – se nedozvíme, co se stalo, ani jak to dopadlo. Ale berme autora jako učedníka, a žádný takový učený rovnou z nebe nespadl. Při dobré vůli po sbírání zkušeností s tvorbou i technikou nám za čas může pan Marek předvést opravdový „biják“.

Výměna oken
, p. Šťastná
Hbitá čtyřminutovka- reportáž o tom, jak dnes pracují kapitalismem vychovaní řemeslníci. Radost koukat, jak jim dílo roste pod rukama. Snad bych jen chtěl filmový „důkaz“, že jde o jeden den, a ne o časosběrnou kameru za delší období. A nic proti širokoúhlému objektivu, ale při nahnutém rakurzu ta okna vypadají dost nepěkně křivá.

P.Vančák

Aktualizováno ( Úterý, 15 březen 2011 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.