Úvod arrow Program arrow Večer mládeže 25. května
Večer mládeže 25. května PDF Tisk E-mail
Napsal Petr Vančák   

Výlet do středověku, do víčkové chaloupky a světa kraj za Chalupníčkem.


Pondělí 25. května 2009 patřilo filmům mladých a o mladých.
Myšleno věkem, neboť duchem jsme mladí my filmaři všichni a stále.


Jakub Kadera přebírá cenu









Večer uvedla celosvětová premiéra Moniky Novákové VÝLET DO STŘEDOVĚKU.

Klasická pohádka, vymyšlená a realizovaná autorkou a jejími dětmi a kamarády. Dílo obdivuhodné, neboť přimět k výkonu bandu před- a školáků neherců vyžaduje notnou dávku pevné vůle, nervů a sportovně řečeno silný tah na bránu.
A povedlo se - klasický námět s junákem , dobývajícím s mečem navzdory úkladům srdce krásné panny, se vydařil. V omezeném prostředí jedné lokace, s nízkorozopočtovými kostýmy a rekvizitami se za tři dny natáčení  (a dva roky postprodukce) zrodil film, který nás na vlnách hudby přenese ze současnosti  do dávných dob. A můžeme se zaujetím sledovat, jak z nebe padají hvězdičky a jak dobrý chasník přemůže zlo a dojde zasloužené odměny. A že je to vlastně (nebo by alespoň mohlo být) v současnosti podobné. Jenom to zlo se mi jevilo - v pohádkovém středověku i v současnoti - nějak málo potrestané.
A mimochodem - je to historicky první opravdu FULL HD počin v ČKK. Což značí, že v celém řetězci od záznamu do kamery přes střih až po projekci bylo v obraze neustále 1080 řádků !!!




O hlavní program se po celý další čas večera postaral Jakub Kadera se svou maminkou a svými dílky.

Dnes patnáctiletý autor, začínající s prostým skečem DĚJEPISNÁ POHÁDKA, natočeným v jednom záběru digitálním fotoaparátem.

pro_kousek_dortu_bych_selJeho posedlost světem animovaného filmu dokládá i roztomilé PRO KOUSEK DORTU ŠEL BYCH SVĚTA KRAJ. Cvičení dokládající, jak se dá dnes kouzlit i na běžném kancelářškém počítači, když máte nápad a maminku proškolenou v powerpointu.

Pohádka JOŽKA A BOŽKA - JAK SI POSTAVILI CHALOUPKU nám už v rozměru večerníčku předvádí dobře postavený námět, provedený s roztomilou imaginací a bezmála profesionálním zpracováním. Na tohle už bylo potřeba víc, a nemyslím jenom na tříleté sbírání víček z PET lahví. Možná by stálo za to přeptat se autora, jak to myslel s tím odchodem Jožky z docela nepohádkového paneláku do své pohádkové  víčkové chaloupky. A co na to stále se starající Božka, když její muž začíná i končí spící u piva a novin. Řekne se obyčejná pohádka, ale měl bych pokušení ukázat tenhle film v Gender studies.

CHALUPNÍČEK A MYŠKA a film o filmu JAK SE TOČIL CHALUPNÍČEK
Skřítek co šmejdí chalupou, pokouší se zahradničit a domácího hlodavce si ochočí za kamarádku. Chalupníček jenom potvrzuje, že to Jakub s animovaným filmem myslí vážně. A jde mu to výtečně.
Také se chystá na studia, a pokud mu zápal vydrží, někam to dotáhne. Nejspíš mezi profesionály. A jsme vážně zvědavi, budeme-li mít příležitost sledovat jeho další životní osudy. Hlavně, jestli a jak dlouho mu vydrží ten hravý dětský pohled na svět. A jak pak bude shlížet na nás amatéry.

b_200804132340_59e0feA nelze se nezmínit o jeho obětavé mamince. Záběry z natáčení  i její provázení večerem nenechaly jistě nikoho na pochybách, že dobře za polovinu svých úspěchů vděčí Jakub právě jí.

Tak jim oběma držíme za Klub palce.

A pro zvědavce - kouněte se na Jakubův profil na FILMDATu.

A pro "dokumentární tipaře a lovce" zajímavých osob - zkuste oslovit paní Kaderovou .






Aktualizováno ( Úterý, 15 březen 2011 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.