Úvod arrow Zpravodaj arrow FILMOGRAFIE RUDOLFA MIHLEHO
FILMOGRAFIE RUDOLFA MIHLEHO PDF Tisk E-mail
Napsal Eva Benešová   
Ve čtvrtek 8.11. ve 20 hodin v kině Ponrepo promítal Rudolf Mihle 10 svých filmů.Sešlo se nás diváků z ČKK dost. Dostali jsme všichni podrobný program, autor měl několik slov na úvod, dostal kytici růží jako opožděnou gratulaci k nedávnému životnímu jubileu.

   
   
Rudolf Mihle
Výběr filmů byl ze všech žánrů.
Hned první 5 minutový film HRANICE ZE SKLA z roku 1963 mne zaujal. Tou skleněnou hranicí byly míněny výkladní skříně v centru Prahy. Kamera nahlížela dovnitř do obchodů, na aranžování výlohy, když nebylo k vystavení žádné zboží, ale i přes sklo ven na lidi, kteří procházeli kolem nebo se dívali dovnitř .


Další 3 minutová satira A PŘECE SE PLNÍ (míněn plán) o tom, jak závod vyrobil zmetek ( bezuchý hrnec) a jak se z toho šikovnou reklamou „vybruslilo“, aby prémie zůstaly zachovány. Dnes se tomu smějeme, tehdy to byla běžná realita. Další filmy v podobném duchu třeba BEZ NÁZVU, lakovalo se růžovou barvou (televize, rozhlas) mazal se med kolem pusy (Prostě báječné nápady).


Ale nebyly tu jen veselé filmy, ale i závažné dokumenty - reportáž PRVNÍ HODINY OKUPACE 1968, kdy pan Mihle pohotově zachytil svojí kamerou celou tu vzrušující a tragickou atmosféru a doplnil autentickým rozhlasovým vysíláním.


Ale to bych musela popisovat všecky filmy, protože každý byl něčím zajímavý a výjimečný a všecky byly perfektně zpracované.


Hodina a půl uběhla jako nic a kdo tu nebyl, ten se ošidil. Myslela jsem, že bude ještě pokračování, vždyť pan Mihle natočil filmů mnoho, ale bohužel další filmy prý až za 5 let, až bude mít „kulaté“ narozeniny.


Až bude v ČKK volný večer, přinesu kazetu, na které mám několik satirických filmů, pana Mihleho z doby, kdy se dělila republika. Snad se najde čas, abychom si je promítli.


Zapsala Eva Benešová
Aktualizováno ( Pondělí, 22 srpen 2011 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.