Úvod arrow Zpravodaj arrow UNICA 2007 na Slovensku.
UNICA 2007 na Slovensku. PDF Tisk E-mail
Napsal Pavel Vrbata   

Ve dnech 1.- 10. září proběhla na Slovensku, v Liptovském Mikuláši mezinárodní soutěž filmových amatérů – UNICA 2007.

Jak jsem se však dočetl , správně se celá akce nazývá :


69.světový festival neprofesionálního filmu.


Takže jako diváků tohoto festivalu se nás z Čech zúčastnilo asi 40. Za ČKK zde byl přítomen Jaroslav Nykl s manželkou, moje maličkost a Rudolf Mihle. Jarda Nykl měl v soutěži dva své filmy a oba bodovaly. Jeho kreslený film „Jaro“ získal v hlavní soutěži stříbrnou medaili. V soutěži minutových filmů získal filmem „Pan Jaryn“ oceněné, čtvrté místo.

Doprava tam a zpět mým autem, posádka Mihle, Nyklovi a Ivo de la Rentiére z Ústí nad Labem.

Ubytování v penzionu „Horalka“, dobré. 300 SK za noc. Počasí velmi chladné a deštivé, takže jsme v noci dost trpěli zimou. Ani po urgencích majitel ne a ne zatopit. To mělo tu výhodu, že jsme pak celý den seděli v teple vyhřátém kině a viděli jsme tak většinu festivalových filmů.

Celá soutěž však pro mě měla jednu velkou nevýhodu. Přestože probíhala na Slovensku, tak Slovensky se při uvádění filmů a při rozboru filmů skoro vůbec nemluvilo.

Vše se odehrávalo v němčině, angličtině a francouzštině. Takže rozborů promítnutých filmů jsme se nezúčastňovali. Naštěstí, když byl rozbor filmů české kolekce, ochotná Monika Hašková z Prahy, nám vše přetlumočila.

Porota, tak jako v Čechách nezklamala. Zlatou medaili dostal polský film „Mila“. Já ho nepochopil, a ani kolegové, kterých jsem se ptal, o čem film byl, mě to nebyli schopni vysvětlit. Já si pouze pamatuji, že celý děj se odehrává v jednom pokoji s postelí. Na posteli sedí těhotná žena a v posteli leží postižená asi šestiletá holčička. Ta s obtížemi sleze z postele a dojde k nočníku na který si sedne. Pak tam najednou na posteli sedí tatáž žena, už ne těhotná a vedle postele běhá asi tříletí klučina. Dívenka úplně zmizela z obrazu a to byl konec filmu. Tak nevím, snad někdo o tom, kdo filmu rozuměl napíše a já se dovím o co šlo. Nebo se pokusím získat DVD vítězných filmů z této soutěže a rozebereme pak film v klubu. Druhý film, který získal zlatou medaili, byl z Francie. Jmenoval se „Osamělá duše“, no a jeho děj, ten se mě vůbec ani nevybavuje.

Slavnostních recepcí, rautů a výletů jsme se nezúčastnili. To byly pro nás drahé záležitosti. My jsme si udělali výlety sami a za mnohem méně peněz. Navštívili jsme obě Dömanovské jeskyně /Slobody i Ledovou/. Lanovkou jsme vyjeli skoro až na Chopok. Na vrchol se musí už pěšky. To jsme ale neriskovali. Další den jsme si udělali výlet do Tater, na Štrbské pleso a jeho okolí.

Závěrem musím ale také napsat, že z české kolekce získal stříbrnou medaili také film „Bláto“,pana Václava Hrziny z Prahy. Pan Hrzina nebyl přítomen, neznám ho, ale jeho film si promítneme na klubovém večeru v pondělí 24.září.


UN07vlyet_na_chopok1 UN07tvurce1
   

UN07kinosal UN07vylet_na_chopok2
UN07ochutnavka11  UN07ochutnavka12  
         

 

Aktualizováno ( Sobota, 09 únor 2008 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.