Úvod arrow Členové arrow Bývalí arrow Jágr Václav
Jágr Václav PDF Tisk E-mail
Napsal Administrator   
jagr_in
Narozen: 1924 zemřel             
6. června 2013 
Bydliště: Praha 6
 
   
 
řádný člen od 9 / 2007

Tvůrce filmů hlavně hudebních klipů, hudbu si sám skládá.  

Vašek Jágr se narodil v roce 1924 v domku ve Střešovicích. Již od malička měl zájem o technické věci. Snem každého kluka byla krystalka - malé rádio-, které se napájelo ze syrové brambory.

Hlavní zábavou však byly modely letadel - větroňů a modelu s pohonem vrtule na gumu a pod. Měl také velkou sbírku nerostů nasbíraných hlavně v Mořině. Ve škole vynikal v matematice, kterou pak v životě potřeboval. Vyučil se jako obchodní příručí, ale brzo začal sám podnikat. V přízemí domku si udělal dílnu, kde měl velký lis a vyráběl v té době používané celuloidové límečky, zrcátka, hry a jiné.

Na vojnu nastoupil k pozemnímu letectvu, kde se dostal k meteorologii, kterou později vyučoval i důstojníky. Působil i při seskoku parašutistů při sokolském sletu.

Když se zakládal aeroklub v Kralupech, okamžitě se zapojil při budování letiště a výcviku létání. Při jeho schopnostech se brzo stal instruktorem. Měl několik rekordů v létání - dálkový přelet do Popradu, výškový a v délce pobytu ve vzduchu.

Jeho činnost byla přerušena neoprávněným udáním a byl zavřen na dva roky v Jáchymově a pracoval v uranových dolech. Při jeho schopnostech se stal razičem a parťákem více lidí a měl štěstí, že přežil denní ozařování.

Po návratu začal pracovat v podniku Výtahy, kde mu pomohla znalost práce na soustruhu. Po delší době se dostal do podniku Aritma ve Vokovicích, zde vymyslel množství zlepšovacích návrhů, za které byl vyznamenán. Svým zlepšovákem, který ještě vymyslil, když dělal u podniku Výtahy, také opravil výtah pro tehdejšího prezidenta republiky, Antonína Novotného.

Když se naplnila přehrada Orlík, zamiloval se do vodních sportů. Sám si postavil loď, která byla vyměřena přesně na žlábky auta, aby se dala převážet. Za ní se pak dalo i lyžovat. Zhotovil též dvě šlapací plavidla a vodní lyže, na kterých se dalo chodit po vodě.

Od malička cvičil v Sokole - vlastně až do konce života, kde pomáhal při různých akcích Sokolů. Cvičil i na posledním Sokolském sletu, chodil hrát volejbal.

Po uvedení do klubu ČKK paní Benešovou se plně věnoval tvorbě CD a DVD, brzo se naučil všechny triky filmování a získal několik cen a diplomů. Vytvořil asi 50 DVD, složil několik písniček na CD a je velká škoda, že nemoc přerušila jeho tvorbu.

Na dlouholetého kamaráda zavzpomínal Jarda Sochůrek


Seznam filmů natočených
Aktualizováno ( Pátek, 20 červen 2014 )
 
< Předch.   Další >
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Webdesign by Mercy s.r.o.